Onderhoudstips keramische tegels

Nieuwe vloer? Ontdek onze onderhoudstips voor keramische tegels

Met keramische tegels kies je voor een onderhoudsvriendelijke vloer. Om daar ten volle van te genieten, zijn er wel enkele richtlijnen die je best volgt nadat de tegels gelegd zijn. We geven je onze tips mee voor een kraaknette keramische vloer van de eerste reinigingsbeurt tot het wekelijks onderhoud.

Stap 1: Verwijder eventuele cementsluier

Na de plaatsing van keramische tegels, blijft er soms een laagje voegmortel achter dat de vloer er wat dof doet uitzien. Die cementsluier kan je verwijderen eens de voegen volledig droog zijn. Dat duurt meestal zo’n 2 à 3 weken en is eenvoudig te controleren: de kleur van de voegen is dan namelijk mat.

Om de cementsluier te verwijderen, schuur je het vloeroppervlak met lauw water en een speciale cementsluierverwijderaar. Laat het product zo’n 10 minuten intrekken, neem vervolgens het water op met een dweil en spoel grondig na.

Deze stap is belangrijk om latere onderhoudsproblemen te vermijden. Vuilresten hechten zich immers makkelijker aan cementsluier dan aan de keramische tegels zelf. Daarom is de kans op vlekken groter als je dit laagje niet vooraf verwijdert.

Stap 2: Reinig intensief

Nadat je de cementsluier onder handen hebt genomen, is het aangeraden de keramische tegels een krachtige reiniging te geven. Met een intensiefreiniger verwijder je alle overtollige vuilresten zoals silicone-, verf- en olievlekken.

Werk bij voorkeur tegel per tegel om de vloer optimaal schoon te maken. Schuur met een spons of borstel over het oppervlak en zorg dat de tegels niet opdrogen. Spoel nadien grondig na met warm water en controleer of je zeker al het vuil tussen de voegen meehebt.

Onderhoudstips keramische tegels

Stap 3: Onderhoud wekelijks

Eens de keramische tegels een eerste grondige reinigingsbeurt hebben ondergaan, volstaat een wekelijks onderhoud met stofzuiger en dweil. Passeer even met de stofzuiger indien er veel stof ligt en verfris de vloer met water en zeep.

Voor een keramische tegelvloer gebruik je best een speciale ontvettende dweilzeep. Meng ongeveer één soeplepel dweilzeep met een emmer water voor de juiste verhouding. Spoel de vloer na het dweilen met warm water om te voorkomen dat er zeepresten achterblijven.


Heb je nog vragen over het onderhoud van je keramische tegelvloer?
We adviseren je graag!