Parketvloer verzorgen

Alles wat je moet weten over het onderhoud van jouw parketvloer

Er gaat niets boven de charme van een authentieke parketvloer. Mits de juiste verzorging kan je er bovendien jarenlang mee pronken. Van Hulle is gespecialiseerd in oxidatief geolied parket en vloeren met matte vernis. We delen graag ons advies voor het onderhoud van beide parketsoorten.

Oxidatief geolied parket

Bij oxidatief geolied parket wordt elke plank manueel geolied. De olie dringt hierbij volledig in de houtnerven, wat een uitgesproken rustieke look oplevert.

Eerste behandeling

Na plaatsing van de vloer raden we een behandeling met Woca Olie Conditioner aan. Zorg ervoor dat de vloer stofvrij is en behandel met 125 ml van het product gemengd met 5 l koud water.

Reinig de vloer met een licht uitgewrongen dweil in de lengterichting van de planken. Spoel en wring de dweil daarna goed uit om er het overtollige water mee op te nemen. Laat de vloer twee uur drogen vooraleer er weer op te wandelen.

Regelmatig onderhoud

Regelmatig vegen of stofzuigen volstaat voor het dagelijks onderhoud van een parketvloer. Vlekken verwijder je best zo snel mogelijk met een lichtvochtige dweil. Gebruik nooit te veel water en combineer altijd met een speciaal onderhoudsproduct om te voorkomen dat de beschermende olielaag beschadigd wordt.

Voor een grondige reiniging van geolied parket is natuurzeep ideaal. Deze speciaal vervaardigde kwaliteitszeep voedt en beschermt het hout tegen vuil en indringing van vloeistoffen. Meng zo’n 125 ml natuurzeep met 5 l koud water. Dompel een dweil in het product, wring hem goed uit en maak de vloer schoon. Na 10 minuutjes drogen kan je er weer op lopen!

Jaarlijks onderhoud

Voor een optimale bescherming, raden we een behandeling met een olieconditioner zoals hierboven beschreven op jaarlijkse basis aan. Zo’n conditioner combineert een efficiënte reiniging met een gelijktijdige oliebehandeling van het hout. De olie dringt diep in de poriën en vormt een matte, beschermende laag.

"Gevernist parket vraagt geen speciale voorbehandeling na plaatsing."

Parket vernis

Gevernist parket

Bij gevernist parket wordt er een film aangebracht op het oppervlak van de planken. Bij Van Hulle werken we met eiken parket van Lamett. Dat wordt afgewerkt met matte vernis om zo veel mogelijk het uitzicht van geolied parket te benaderen.

Eerste behandeling

Dit soort parket vraagt geen speciale voorbehandeling na plaatsing. Je kan meteen starten met het reguliere onderhoud.

Regelmatig onderhoud

Voor het natte onderhoud van een parketvloer met matte vernis, gebruik je een kleine hoeveelheid water in combinatie met een speciaal onderhoudsproduct. Wij raden de houten vloerreiniger van Bona aan.

Stofzuig vooraf de vloer met een borstel geschikt voor parket. Spuit daarna het product in kleine hoeveelheden op het oppervlak en gebruik een lichtvochtige dweil om het product te verspreiden. Beweeg de dweil steeds in de lengterichting van de planken. Laat de vloer enkele minuten drogen na het aanbrengen van het product en klaar!

Jaarlijks onderhoud

Wil je langdurig genieten van je gevernist parket, dan is het een goed idee om er een keer per jaar wat extra aandacht aan te geven. Met de Bona Polish bescherm je de vloer tegen slijtage en vocht. Dit kant-en-klaar watergedragen onderhoudsproduct is speciaal ontwikkeld voor gelakte houten oppervlakken en houdt ze mooi en glanzend.

Je gebruikt de polish eenvoudig door een paar druppels aan te brengen op de vloer en het product te verdelen met een spons of mop. Werk van de ene kant van de kamer naar de andere kant toe om een gelijkmatige glans te bekomen. Laat de vloer daarna een drietal uur drogen.

Interesse in een mooie parketvloer? Wij komen ‘m graag voor je plaatsen! Contacteer ons voor een offerte op maat.